We kunnen deze zomervakantie weer op vakantie naar het buitenland. In coronatijd moet je, meer dan anders bepalen of een vakantie in het buitenland verantwoord is. Daarbij moet je rekening houden met de geldende maatregelen op de vakantiebestemming. Voor gescheiden ouders of pleegouders geldt bovendien dat zij toestemming voor een vakantie met de kinderen nodig hebben. Dit gaat door middel van een toestemmingsverklaring.

Als de (andere) ouder geen toestemming geeft, kan je de rechter verzoeken om vervangende toestemming voor een vakantie te geven. Zodat de vakantie toch door kan gaan.

Wel toestemming

In een procedure bij de Rechtbank Rotterdam verzoekt Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond vervangende toestemming voor een vakantie van een minderjarige naar Frankrijk met het pleeggezin. De ouders van de minderjarige geven voor die vakantie namelijk geen toestemming.

De moeder geeft aan dat zij de kinderen een vakantie gunt, maar zij vindt het momenteel te gevaarlijk vanwege het coronavirus. De vader stelt dat de kinderen nog te jong zijn om te kamperen. Daarnaast wil hij niet dat de kinderen naar Frankrijk gaan vanwege het coronavirus. De vader is bang dat de kinderen in een lockdown terecht komen.

De kinderrechter volgt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies naar Frankrijk was op het moment van de uitspraak ‘let op, veiligheidsrisico’s (geel)’. daarom verleent de rechter de vervangende toestemming en mag het pleeggezin op vakantie naar Frankrijk. Mocht het advies van het Ministerie wijzigen in “alleen noodzakelijke” (oranje) of “geen” (rood) reizen naar Frankrijk, dan geldt de vervangende toestemming niet.

Het reisadvies naar Frankrijk is op dit moment oranje.

Geen toestemming

In een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam heeft de rechter een verzoek om vervangende toestemming afgewezen. De moeder verzoekt vervangende toestemming om, samen met de kinderen van partijen, familie in Egypte te bezoeken in de schoolvakantie. De vader verweert zich tegen dit verzoek. De rechter wijst het verzoek van moeder af. De rechter merkt in de beschikking op dat, als er geen pandemie zou zijn en dus geen negatief reisadvies was de uitspraak wellicht anders geweest.  De moeder moet afwachten tot de maatregelen versoepelen.

Buiten de vraag of toestemming wordt verleend zitten er op dit moment meer haken en ogen aan een vakantie naar het buitenland. Reisverzekeringen dekken vaak niet (alles) als je op vakantie gaat naar een land met een oranje reisadvies. Als het niet lukt om terug te reizen naar huis door een plotselinge lockdown, kunnen de gevolgen voor bijvoorbeeld een zorgregeling, dienstverband of inkomen groot zijn.

Contact

Heeft u vragen over vervangende toestemming, neem dan gerust contact op.

Mr Anneloes van Tuijn