Moederdag na een scheiding

Door |2022-05-03T09:29:07+02:00mei 3rd, 2022|

Op zondag 8 mei 2022 is het weer Moederdag. De dag waarop alle moeders in het zonnetje worden gezet met een ontbijtje op bed of met een door de kinderen zelfgemaakt cadeau. Maar hoe ga je om met Moederdag na een scheiding? Het is van belang voor de kinderen dat jullie hier samen duidelijke afspraken over maken. Gescheiden of niet, voor de kinderen zijn en blijven jullie hun moeder en vader en dat blijf je voor altijd.

Afspraken

Als jullie zijn gescheiden, dan zijn er hoogstwaarschijnlijk al afspraken gemaakt in het ouderschapsplan over Moeder- en Vaderdag. In principe geldt meestal de afspraak; ‘Op Moederdag zijn de kinderen bij de moeder en op Vaderdag zijn ze bij de vader’. Toch ondervinden ouders hier soms nog praktische problemen, bijvoorbeeld als Moederdag in een weekend valt dat de kinderen bij de vader zijn. Probeer er samen uit te komen. Ruil bijvoorbeeld van weekend als de kinderen het leuk vinden om een ontbijt op bed te kunnen maken of neem Moeder- en Vaderdag met de voorgaande avond op in het ouderschapsplan. Mocht er niets geregeld zijn over Moeder- en Vaderdag, maak daar dan tijdig aanvullende afspraken over.

Stel dat het door omstandigheden niet lukt om de planning om te gooien voor een hele of anderhalve dag, gooi ook dan niet de handdoek in de ring. Wellicht lukt het wel een paar uurtjes vrij te maken. Is zelfs dat echt niet mogelijk, dan is dit nog geen reden om aan deze dag geen aandacht te besteden. Voor de kinderen is het immers belangrijk. Stuur bijvoorbeeld samen een kaart of een knutselwerkje op en probeer telefonisch contact te hebben.

Je verwachtingen

Begin op tijd. Neem ruim van tevoren contact op en geef aan je ex-partner aan wat je verwachtingen zijn. Wat wil je doen met de kinderen en hoe lang? Het is voor jullie beide en de kinderen fijn als er al vroeg duidelijkheid bestaat over deze dag. Probeer de kinderen niet in de discussie te betrekken, maar laat ze weten wat jullie als ouders hebben besloten. Voor hen is het fijn als het vanzelfsprekend is dat ze op Moederdag bij de moeder zijn en op Vaderdag bij de vader, ook na een scheiding.

Nieuwe partner

Als een van jullie een nieuwe partner heeft, dan is het extra van belang om Moeder- en Vaderdag goed af te stemmen. Wellicht vinden de kinderen het leuk om ook iets met de stiefmoeder of stiefvader te gaan doen. Het is fijn als daar dan ook ruimte voor is. Het belang van de kinderen staat natuurlijk voorop.

Contact

Heb je vragen over het regelen of wijzigen van een omgangsregeling, neem dan gerust contact op.

Lara Boeyink

Ga naar de bovenkant