Een omgangsregeling bevat afspraken betreffende de omgang tussen de ouders en een minderjarige. Deze regeling wordt voor elk individueel geval opgesteld. Gezag is wat betreft het regelen van de omgang met het kind niet van belang. Zowel een ouder met gezag, een ouder zonder gezag, een persoon met een nauwe persoonlijke band met de minderjarige als de minderjarige zelf kunnen bij de rechter een omgangsregeling aanvragen.

In beginsel wordt een omgangsregeling duidelijk vastgelegd, waarbij dagen en tijden nauwkeurig worden opgenomen. Hiermee wordt verwarring en eventuele discussie voorkomen. Maar dat is niet voor iedereen passend. Er zijn mensen die niet week in week uit hetzelfde schema kunnen volgen. Er zijn beroepen, zoals in de luchtvaart, waarbij gebruik gemaakt wordt van onregelmatige werkroosters.

Jurisprudentie

In de jurisprudentie is een lijn zichtbaar waarbij een flexibele omgangsregeling overeen gekomen kan worden. Dan moeten beide ouders rekening houden met de onregelmatige werktijden. Dit gebeurt als de ouder met het onregelmatige werkroosters, minder mogelijkheden heeft dan de andere ouder om invloed uit te oefenen op de dagen waarop hij of zij voor zijn of haar werk beschikbaar moet zijn.

Een vaste omgangsregeling is in zo’n geval voor de betreffende persoon niet haalbaar en wordt daarom niet in het belang van de kinderen geacht. Er kan dan een omgangsregeling worden vastgelegd die periodiek afgestemd wordt op het werkschema. Er kan door de rechter een termijn worden gesteld, waarbinnen degene met onregelmatige werktijden verplicht is om die dagen periodiek door te geven. Zo’n regeling vraagt echter hoe dan ook een hoge mate van flexibiliteit.

Mediation

Naast een verzoekschriftprocedure via de rechter voor het vastleggen van een omgangsregeling, kunnen ouders ook kiezen voor mediation om tot een passende oplossing te komen.

Mocht je vragen hebben over een flexibele omgangsregeling, neem dan gerust contact op.

Mr Anneloes van Tuijn