Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Daarbij moet je ook denken aan belastingen en toeslagen na scheiding. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Ook de belastingdienst weet dat en daarom is er een scheiden checklist om mensen te helpen met hun belastingen en toeslagen na scheiding.

Checklist

De checklist staat op de site van de belastingdienst. Door vragen te beantwoorden krijg je een overzicht van de belastingen en toeslagen die bij jouw scheiding moeten worden geregeld. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of sprake is van minderjarige kinderen, een koop of huurwoning en welke toeslagen je ontvang.

DigiD

Als je uit elkaar gaat is het belangrijk dat je DidiD niet toegankelijk is voor je ex. Je DigiD is natuurlijk persoonlijk. De inloggegevens daarvan deel je in principe niet met anderen. Het komt echter regelmatig voor dat mensen die een relatie met elkaar hebben die gegevens toch delen. Zeker wanneer een relatie wordt verbroken is het belangrijk om in dat geval je wachtwoord te veranderen. Ook kan het zijn dat je ex-partner gemachtigd is. Ga je scheiden? Trek die machtiging dan in.

Je nieuwe gegevens

Zorg ervoor dat je je adreswijziging doorgeeft bij de gemeente zodat de post van de belastingdienst op jouw adres aankomt. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om de meeste stukken digitaal te ontvangen. Overigens kan de verhuizing ook invloed hebben op de hoogte van je toeslagen.

Uiteraard is het belangrijk je nieuwe rekeningnummer aan de belastingdienst door te geven zodat betalingen die voor jou bestemt zijn op jouw persoonlijke rekening binnenkomen.

Geef ook een wijziging in het inkomen (dat kan ook partneralimentatie of een wijziging in het inkomen van je ex zijn) direct door. Niet alleen bij het aanvragen van de toeslag maar ook tussentijds. Doe je dat niet dan ontvang je mogelijk een verkeerd bedrag aan toeslag. Dit kan tot gevolg hebben dat vervolgens een fors bedrag moet worden terugbetaald.

Echtscheidingsconvenant of beschikking

Het is belangrijk dat de gevolgen van de scheiding goed vastgelegd worden. Bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant of als je er samen niet uitkomt in een beschikking. Bij het maken van afspraken is het belangrijk je goed te laten adviseren en ook na te denken over de fiscale gevolgen. Zelfs de verdeling van de zorg voor de kinderen heeft meestal fiscale consequenties. De checklist van de belastingdienst helpt je bij het inventariseren van de vragen die voor jou belangrijk zijn.

Wanneer ben je geen fiscaal partners meer? Doen we apart belastingaangifte? Doen we dat samen en wie krijgt dan de belastingaanslag of teruggaaf? Welke invloed heeft alimentatie? Bestaat (nog) recht op algemene heffingskorting? Kan je aanspraak maken op inkomensafhankelijke combinatiekorting? Wijzigt het kind gebonden budget en maakt het uit welke ouder dat ontvangt? Wie is verantwoordelijk voor het terugbetalen van teveel ontvangen toeslagen en wie krijgt geld terug? Wat is de invloed van de scheiding op de belasting met betrekking tot de koop of huurwoning?

Een scheiding verandert vrijwel altijd je financiële situatie. Zodra de nieuwe financiële situatie duidelijk is, is het verstandig de voorlopige aanslag aan te passen.

Zoek je hulp bij het vastleggen van de gevolgen van je scheiding, neem dan contact op.

Anneloes van Tuijn