Indien ex-partners niet in hetzelfde land wonen, kan het zijn dat ook de kosten voor het behouden van een bepaalde levensstandaard niet gelijk staan aan elkaar. Rechters kunnen in zo’n geval alimentatie berekenen met BigMac-index.
BigMac-index
Hoe werkt dat? Mc Donalds fabriceert en verkoopt de BigMac overal ter wereld. Deze bestaat ook overal uit vrijwel dezelfde ingrediënten. Toch is de prijs per land verschillend. Daar kunnen rechters handig gebruik van maken bij het berekenen van alimentatie in internationale gevallen. Door naar de prijs van een BigMac per land te kijken, kan je zien wat het verschil is. Zo kost een BigMac in Venezuela $1,76 en in Zwitserland $6,71. Om hetzelfde broodje te kunnen eten (ofwel eenzelfde levensstandaard te behouden) heb je in Venezuela ongeveer 1/4 van het geld nodig dan je daarvoor in Zwitserland moet uitgeven.
Uitspraak
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op d.d. 23 augustus 2022 de BigMac-index toegepast bij het berekenen van de partneralimentatie. In deze zaak woont verzoekster (hierna: de vrouw) in Hongarije en verweerder (hierna: de man) in Nederland. De vrouw heeft volgens de rechter, de door haar gestelde financiële omstandigheden in Hongarije, onvoldoende toegelicht of onderbouwd. De man voert aan dat het leven in Hongarije goedkoper is. Hij vindt dat bij de berekening van de behoefte niet de Nederlandse maatstaven dienen gehanteerd te worden. Het Hof acht het aannemelijk dat het prijspeil in Hongarije lager ligt dan in Nederland. Voor de vertaling van het bedrag dat de vrouw in Nederland nodig zou hebben om eenzelfde levensstandaard te behouden, naar het bedrag dat zij daarvoor nodig heeft in Hongarije maakt de rechter gebruik van de BigMac-index. In 2020 kostte de BigMac in Hongarije €2,87 en in Nederland €4,80. Dit betekent, aldus de rechtbank, dat de koopkracht van de vrouw in Hongarije 1,67 groter is.
Contact
Mocht je nog vragen hebben met betrekking tot het berekenen van alimentatie, neem dan gerust contact op.