Op grond van de wet worden onderhoudsbijdragen (kinder- of partneralimentatie) die bij rechterlijke uitspraak of middels overeenkomst zijn vastgelegd jaarlijks automatisch met een bepaald percentage verhoogd. Vandaag is het nieuwe percentage waarmee alimentatiebedragen jaarlijks worden geïndexeerd bekend gemaakt. Het indexeringspercentage alimentatie 2022 is 1,9 en geldt met ingang van 1 januari. Je kunt de publicatie in de Staatscourant terugvinden.

De indexering wordt automatisch verschuldigd. Je krijgt hier niet automatisch een bericht van. Het is voor de ontvanger en betaler van alimentatie belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Niet betaalde indexeringsverhogingen kunnen tot vijf jaar teruggevorderd worden en dat kan behoorlijk oplopen.

Ontvang je alimentatie, dan is handig om je ex even een reminder te sturen. Je kunt het nieuwe bedrag na toepassing van het indexeringspercentage voor alimentatie 2022 gemakkelijk berekenen op de site van het LBIO ook over een periode die meerdere jaren beslaat.

Anneloes van Tuijn