Je bent als kind geen uitzondering meer als je ouders gaan scheiden, althans niet zoals dat tientallen jaren geleden nog wel het geval was. Dat maakt het echter niet gemakkelijker. Zelfs niet als de ouders er alles aan doen om de belangen van hun kinderen voorop te stellen. Goede informatie speciaal voor kinderen over scheiden kan helpen.

De meeste informatie die beschikbaar is over scheidingen en de gevolgen daarvan zijn gericht op de ouders zelf. Het Klokhuis heeft in 2017  een serie gemaakt die speciaal gericht is op kinderen met gescheiden ouders. Het Klokhuis maakt dit lastige onderwerp bespreekbaar op een voor kinderen begrijpelijke wijze.

De serie bestaat uit vier afleveringen. De eerste aflevering richt zich op het verbreken van de relatie tussen ouders. De tweede aflevering gaat over vechtscheidingen. In de derde aflevering komt de rechter aan bod en de (actieve) rol die kinderen daarin kunnen hebben. Immers kinderen van 12 jaar en ouder worden in een echtscheidingsprocedure gevraagd of ze hun mening willen geven. Dit betekent overigens niet dat ze mogen kiezen waar ze gaan wonen of hoe de omgang er uit gaat zien. De rechter neemt de mening van het kind wel mee bij het nemen van een beslissing. In de laatste aflevering wordt besproken waar kinderen hulp kunnen zoeken als hun ouders scheiden en wat de effecten daarvan voor kinderen kunnen zijn. Daarbij komt ook aan de orde waar je als kind terecht kunt voor hulp.

Ook NOS Stories heeft in 2019 ook een video gemaakt voor kinderen met gescheiden ouders. In deze video leggen kinderen uit wat hun rechten zijn. Ook praten ze over de gevolgen van het feit dat hun ouders niet meer samen willen zijn, voor hun dagelijks leven. Verschillende vragen waar kinderen in scheiding vaak mee zitten passeren de revue. Hoe zit het eigenlijk tussen hun ouders? Komen ze ooit nog terug bij elkaar? Is het (deels) mijn schuld?

Het kan ook voor scheidende ouders geen kwaad om deze serie of video, waar het perspectief van kinderen volop aan bod komt, te bekijken.

Contact

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen, neemt u gerust contact op.

Anneloes van Tuijn