Wist je dat bird nesting, een bijzondere vorm van co-ouderschap, invloed kan hebben op belastingvoordelen? De inkomensafhankelijke combinatiekorting, is een belastingvoordeel dat bedoeld is om werkende ouders met te ondersteunen. De belastingdienst oordeelde over de inkomensafhankelijke combinatiekorting bij bird nesting.

Bird nesting betekent dat ouders van woning wisselen in plaats van de kinderen. De kinderen blijven in dezelfde woning en de ex-partners zorgen om en om voor hen terwijl de andere ouder ergens anders verblijft. Een interessante vraag rees: is bij bird nesting sprake van twee verschillende huishoudens, waardoor beide ouders in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting? Het antwoord hierop kan in sommige situaties bevestigend worden beantwoord, zoals in dit geval. Ondanks het verblijf op hetzelfde woonadres, wordt bij bird nesting voldaan aan de voorwaarde van twee verschillende huishoudens waartoe de kinderen behoren.

Zelfs als één van de ouders niet op hetzelfde adres als de kinderen staat ingeschreven, kan deze toch in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting, mits aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. Beide ouders moeten dus afzonderlijk en huishouden voeren met één of meer kinderen. Ouders in bird nesting-situaties vormen elk een zelfstandig huishouden met de kinderen, ook al verblijven ze in dezelfde woning op verschillende momenten.

Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem gerust contact met ons op!

Anne Latta